by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah berkata kekurangan penalti Liverpool dalam Liga musim ini menyumbang kepada sepakan penalti Mohamed Salah yang kelaut di Bournemouth.

The Reds tumbang dalam kekalahan 1-0 pada sepak mula awal Sabtu, kurang seminggu selepas membelasah Manchester United 7-0 pada petang yang sangat mengecewakan.

Virgil van Dijk tersilap apabila tuan rumah mendahului selepas 28 minit menerusi Philip Billings dengan Liverpool bergelut untuk kembali ke pertandingan.

Mereka diberi harapan pada minit ke-68 apabila tandukan Diogo Jota terkena lengan Adam Smith, dengan pengadil menunjuk ke tempat penalti selepas pemeriksaan VAR.

Salah melangkah tetapi melakukan percubaan liar melepasi palang dan masuk ke tempat duduk Stadium Vitality ketika Cherries memegang tiga mata penting.

Tendangan penalti yang tersasar adalah penalti pertama yang diberikan Liverpool dalam liga musim ini, setelah kali terakhir menerimanya pada April 2022.

Bercakap kepada BT Sport selepas perlawanan, Klopp membayangkan bahawa penantian adalah faktor penalti Salah meliar dari jarak 12 ela.

Klopp berkata: “Penalti terakhir yang kami dapat, saya tidak tahu bila ia berlaku, sekurang-kurangnya dalam liga, ia sudah lama. Ia jelas… ya.

“Ia benar-benar hipotesis jika kami menjaringkan gol di sana permainan boleh berubah tetapi ia tidak menjadikan prestasi lebih baik tetapi ia boleh mengubah keputusan sekurang-kurangnya. Itu sahaja. Dia menjaringkan banyak gol tetapi terlepas sepakan penalti tetapi itulah kehidupan.

Joe Cole juga dibingungkan oleh sepakan penalti Salah selepas menyaksikan pemain antarabangsa Mesir itu menyeksa United di Anfield Ahad lalu.

“Ia sangat luar biasa (baginya) terutamanya selepas apa yang dia lakukan minggu lalu, dia akan penuh dengan keyakinan,” kata Cole.

“Jika ada apa-apa yang dia terlalu tinggi dengannya, dia pergi untuk meletakkannya tepat di sekolah lama. Dia tidak perlukan itu, penjaga gol sudah tiada, sungguh luar biasa bagi pemain yang berkualiti untuk terlepas sepakan penalti.

“Itu hanya merumuskan hari Liverpool mungkin masalah mentaliti dan menentang kelab yang lebih kecil.”

Liverpool terlepas peluang untuk mara ke empat teratas dengan Tottenham masih mendahului tiga mata selepas kekalahan Sabtu lalu.

Share Post:

Related Posts