by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta telah menjelaskan mengapa dia memutuskan untuk menandatangani David Raya dari Brentford dan menegaskan dia tidak mempunyai No. 1 dalam fikiran di Arsenal walaupun kehadiran Aaron Ramsdale.

Arsenal telah menandatangani Raya dengan perjanjian pinjaman sepanjang musim dan mempunyai pilihan untuk menandatangani pemain berusia 27 tahun itu secara kekal pada musim panas depan.

Raya akan memberi saingan untuk pemain antarabangsa England, Ramsdale selepas bekas pilihan kedua, Matt Turner berpindah ke Nottingham Forest.

“Dia membawa kualiti untuk model permainan kami, ia sangat mudah. Kami mahu dua pemain bagi setiap kedudukan,” kata Arteta.

“Anda lihat apa yang berlaku kepada Jurrien [Timber] dan itu boleh berlaku kepada penjaga gol kami. Ia baru-baru ini berlaku kepada Thibaut Courtois [Real Madrid] jadi kami perlu bersedia.

“Kami perlu bersedia dan kami perlu proaktif jadi sekarang kami mempunyai dua penjaga gol yang sangat baik sekarang yang sesuai dengan gaya kami.”

Ia telah dikatakan oleh sesetengah pihak – termasuk bekas pemain tengah England Danny Murphy – bahawa Raya akan merampas dari Ramsdale sebagai penjaga gol pilihan utama Arsenal dan mungkin juga telah diberitahu dia akan menjadi pemain No. 1 Arteta.

Tetapi Arteta, yang membimbing Arsenal ke penamat terbaik mereka selama beberapa tahun musim lalu, menegaskan dia tidak mempunyai pemain nombor satu ‘dalam mana-mana kedudukan’.

Ditanya sama ada dia faham mengapa ada yang terkejut dengan pembelian itu, Arteta menambah: “Saya faham tetapi sentiasa ada soalan, apabila kami mempunyai penjaga gol yang berbeza, ada soalan juga.

‘‘Tidak salah kami mempunyai dua pemain sayap kiri yang hebat dan dua penyerang hebat dan dua pemain tengah bertahan yang hebat dan itu tidak menjadi masalah jadi

“Iini juga tidak sepatutnya menjadi masalah.”

Arsenal memulakan kempen Liga 2023-24 mereka dengan kemenangan 2-1 ke atas Nottingham Forest hujung minggu lalu. The Gunners kembali beraksi pada malam Isnin dengan perlawanan derby London di Crystal Palace.

Share Post:

Related Posts