by Azhan Mohi in
Premier League

Danny Murphy telah memberikan pembelaan bedar terhadap bintang Manchester United, Casemiro.

Pemain antarabangsa Brazil yang berpengalaman itu memberi impak segera di Old Trafford musim lalu selepas perpindahan wang besarnya dari Real Madrid dan segera mengukuhkan kedudukannya sebagai bahagian penting dalam pembinaan semula Erik ten Hag.

Pemain tengah Ten Hag yang berwajah baharu didapati kurang mantap semasa dua perlawanan pembukaan musim ini, dan mudah dipintas dalam kemenangan tipis ke atas Wolves dan kekalahan menyeluruh di Spurs hujung minggu lalu.

Casemiro kelihatan benar-benar terpencil, terutamanya semasa separuh masa kedua di utara London dan pengurus United itu berkemungkinan memanggil semula Scott McTominay menggantikan Mason Mount yang cedera untuk perlawanan mesti menang menentang Nottingham Forest hujung minggu ini.

Jamie Carragher mempersoalkan pembelian bekas bintang Real Madrid itu minggu lalu dan tidak percaya dia akan menjadi pemerolehan yang bijak dalam jangka masa panjang.

Murphy, bagaimanapun, yakin Casemiro mewakili paling sedikit kebimbangan United dan menegaskan bahawa rakan sepasukannya untuk memberikan lebih perlindungan dan Ten Hag untuk melaksanakan persediaan taktikal yang lebih sesuai.

“Ini semua tentang dinamik pasukan dan cara seseorang menyesuaikan diri dan cara orang melihat anda.

“Dia pemain tengah bertahan, jika dia bermain di bahagian tengah yang mempunyai susunan taktikal pertahanan yang lebih baik, dia tidak akan kelihatan terasing seperti yang dia lakukan dalam dua perlawanan pertama.

“Dia adalah salah seorang pemain tengah bertahan terbaik sedekad lalu. Saya fikir dia akan kembali ke prestasi musim lalu, saya tidak akan bimbang tentang itu, tetapi saya fikir dia memerlukan beberapa kaki di sekelilingnya untuk membantunya.

“Dan saya fikir kita akan melihat terutamanya kerana terdapat kecederaan sekarang kepada [Mason] Mount untuk beberapa perlawanan, saya fikir anda akan melihat [Scott] McTominay mungkin masuk dan bermain bersamanya untuk memberinya beberapa kaki dan memberinya sedikit bantuan.

“Tetapi saya tidak bimbang tentang dia untuk satu atau dua tahun akan datang – dia seorang pemain yang hebat.”

Share Post:

Related Posts