by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus teknikal Ajax, Gerry Hamstra telah membandingkan pemain baru Calvin Bassey dengan pemain pertahanan legenda Liverpool dan Manchester United, Virgil van Dijk dan Jaap Stam.

Bassey menandatangani kontrak untuk Ajax dengan kontrak lima tahun daripada Rangers pada hari Rabu dalam perjanjian bernilai £19.6 juta.

Pemain berusia 22 tahun itu telah dibawa masuk sebagai pengganti Lisandro Martinez yang bakal menyertai United dengan harga kira-kira £47 juta ditambah tambahan.

Posisi utama sebagai bek kiri, Bassey juga boleh bermain di bek tengah dan merupakan ahli penting pasukan Rangers yang mara ke final Europa League musim lalu, malah dinamakan dalam kesebelasan terbaik kejohanan itu.

Kebangkitan pemain antarabangsa Nigeria itu sangat pesat, berpindah ke Ajax hanya dua tahun selepas dia meninggalkan akademi Leicester untuk Ibrox, dan Hamstra yakin bahawa juara Eredivise itu telah menandatangani bintang bertaraf dunia.

Dalam temu bual dengan akhbar Belanda, Het Parool, dia berkata: “Dengan Calvin Bassey, kami menemui penggantinya [Martinez].

“Dia adalah personaliti terbuka, yang hanya memasuki bola sepak profesional agak lewat. Seorang budak lelaki yang benar-benar berjuang, agak setanding dengan Jaap Stam dan Virgil van Dijk.

“Oleh itu, kami melihat secara khusus pada potensinya. Itu sudah tentu penting dalam kesnya.

“Sudah tentu, kami melihat seorang pemain yang boleh menjadi nilai segera dalam Liga Juara-Juara, tetapi ia juga seorang budak lelaki yang bermula dalam bola sepak profesional lewat dan yang telah membuat kemajuan besar dalam beberapa posisi dalam masa yang singkat.

“Dia juga menerima tawaran dari pasukan tengah di England, tetapi dia berkata dengan sangat spesifik: Saya mahu pergi ke Ajax. Dengan perspektif yang dimiliki pemain bersama kami dan Lisandro Martinez sekali lagi menjadi contoh konkrit: dua atau tiga tahun dan kemudian ke puncak Premier League.”

Bassey telah menarik minat daripada Brighton, Aston Villa dan pelbagai kelab lain dalam Bundesliga dan Serie A, tetapi dalam wawancara pertamanya dengan pasukan baharunya, dia mendedahkan bahawa dia terharu untuk menyertai Ajax.

“Pemain yang keluar masuk kelab ini yang telah menjadi pemain dan kerjaya yang menakjubkan di Ajax atau di tempat lain hanya menunjukkan bahawa ada sesuatu yang betul di sini,” katanya.

“Ia masuk akal untuk saya. Apabila saya mendapat panggilan, anda tidak perlu bertanya kepada saya dua kali. Ia adalah ya yang pasti. Tanpa ragu ragu.”

Share Post:

Related Posts