by Azhan Mohi in
Premier League

Ketua jurulatih Ajax, Alfred Schreuder telah mengkritik keputusan Antony untuk melancarkan mogok demi memaksa perpindahannya ke Manchester United.

Selepas rundingan berminggu-minggu dan gagal membida, United kini berada di ambang untuk menyelesaikan perjanjian €100 juta (£85.2m) untuk pemain antarabangsa Brazil itu.

Antony berhasrat untuk menyertai United pada musim panas ini dan menjelaskan kedudukannya awal bulan ini dengan enggan berlatih dengan Ajax dan terlepas bermain dalam dua perlawanan terakhir Eredivisie kelab Belanda itu.

Bercakap mengenai keputusan Antony untuk menolak berlatih dengan Ajax, Schreuder memberitahu Ziggo Sport: “Saya rasa itu pelik.

“Dia akhirnya dipanggil untuk bertanggungjawab.”

Apabila ditanya sama ada Ajax boleh mendenda Antony kerana kelakuannya, Schreuder menjawab: “Sama sekali.

“Saya tidak fikir ia adalah baik bahawa ia mungkin berlaku dalam kelab kami. Jika anda Ajax, buruk sekali perkara ini berlaku.

“Saya telah bercakap mengenainya dengannya. Jika anda kecewa selama satu atau dua hari, saya faham, tetapi pada satu ketika anda seorang profesional. Kemudian saya berkata: ‘Saya akan meneruskan dengan lelaki yang berada di sana’.

“Pada satu ketika anda marah tentangnya, seperti… apa yang kita lakukan? Melihat kepada gambaran keseluruhan, itu mengecewakan anda sebagai jurulatih, tetapi juga bagaimana anda berdiri di dunia. Kemudian saya fikir, ‘anda hanya seorang pemain, anda hanya perlu melakukan perkara anda’.

“Tetapi perasaan peribadi saya adalah bahawa ia hanya buruk.”

Bercakap mengenai tanda harga Antony €100 juta (£85.2 juta), yang akan mengatasi perpindahan Frenkie de Jong €75 juta (£65 juta) ke Barcelona sebagai jualan termahal Ajax, Schreuder berkata: “Hari ini, jumlahnya adalah gila.

“Barcelona membayar 115 juta untuk [Ousmane] Dembele, Manchester United juga membayar lebih daripada 100 juta untuk [Jadon] Sancho.

“Kemudian anda boleh membayar itu untuknya juga. Adakah pemain berbaloi? Tidak. Tetapi ia akan dibayar.”

Share Post:

Related Posts