by Azhan Mohi in
Premier League

Edwin van der Sar berkata Manchester United mempunyai ‘potensi bintang dunia’ dalam Antony – tetapi menegaskan bekas kelabnya membayar terlalu besar untuk pemain antarabangsa Brazil itu.

Erik ten Hag menjadikan bekas pemain sayapnya sebagai sasaran perpindahan utama pada musim panas pertamanya mengendalikan United dengan melihat beberapa bidaan ditolak oleh Ajax.

Setelah menyerbu gergasi Belanda itu untuk mendapatkan Lisandro Martinez, Ajax berdiri teguh dengan penilaian besar mereka terhadap pemain berusia 22 tahun itu dengan United akhirnya mendapat perjanjian itu dengan harga £85 juta, menjadikannya pembelian termahal mereka sepanjang zaman selepas Paul Pogba.

Antony telah memberikan impak yang mengagumkan di Old Trafford, menjaringkan gol dalam tiga perlawanan pertamanya untuk kelab menentang Arsenal, Manchester City dan Everton.

Bekas penjaga gol United van der Sar, yang bekerja bersama Ten Hag di Ajax sebagai CEO, mengakui kelab itu tidak sabar-sabar untuk mengekalkan pemain sayap itu untuk setahun lagi tetapi tidak dapat menolak tawaran besar dari Old Trafford.

“Masih muda, masih berpotensi,” van der Sar memberitahu The Athletic.

“Kami ingin mengekalkannya di sini setahun lebih lama – tidak ada keperluan untuk menjualnya, kami mempunyai wang di bank – tetapi bayarannya begitu tinggi.

“Kami mencabar United untuk pergi sejauh mungkin. Mereka mempunyai potensi bintang dunia.”

United juga membayar dolar tertinggi untuk menandatangani Martinez dari Ajax, meletakkan £56 juta untuk pemain Argentina itu yang telah menjadi sasaran segera dalam Liga.

Arsenal juga berminat untuk menandatangani pemain tengah tetapi van der Sar mendedahkan rundingan dengan The Gunners tidak pernah bermula.

“Arsenal datang lebih awal untuk Lisandro, tetapi ia adalah jumlah yang kami katakan, “Terima kasih banyak atas tawaran itu, tetapi kami lebih suka mengekalkan pemain itu daripada mula berunding”.

“Dengan United, ia sedikit berbeza. Selama bertahun-tahun kami mempunyai beberapa perbualan: Daley Blind, Donny van de Beek.

“Tugas saya adalah memastikan saya membuat keputusan terbaik untuk Ajax.”

Share Post:

Related Posts