by Azhan Mohi in
Premier League

Thomas Tuchel telah mempersoalkan keputusan untuk tidak memberikan Antonio Conte penggantungan perlawanan berikutan pergaduhan mereka pada hujung minggu lalu, manakala Jesse Marsch tidak gembira dengan kehadiran pengurus Chelsea itu di Elland Road.

Jurulatih Jerman itu dan rakan sejawatannya di Tottenham dilayangkan kad merah pada penghujung keputusan seri 2-2 yang mendebarkan Ahad lalu di Stamford Bridge, dengan kedua-dua pengurus itu bertelagah selepas Tuchel enggan melepaskan tangan Conte.

Pengurus Chelsea itu didenda £35,000 dan digantung satu perlawanan, manakala hukuman Conte lebih ringan kerana dia terlepas daripada penggantungan dan didenda hanya £15,000.

Walaupun mengakui bahawa kelakuannya tidak wajar, Tuchel meminta perbicaraan kertas dan sekatan tertakluk kepada rayuan, bermakna larangan beliau ditepi padang digantung buat sementara waktu.

Oleh itu, Tuchel boleh bersama skuad Chelsea ke Elland Road untuk pertembungan Ahad dengan Leeds dan, sebelum sepak mula, dia mempersoalkan mengapa Conte tidak menghadapi hukuman yang sama memandangkan mereka berdua dilayangkan kad merah.

Ditanya sama ada dia terkejut dibenarkan berada di garis tepi, Tuchel memberitahu Sky Sports sebelum sepak mula: “Saya tidak terkejut. Tiada penjelasan lagi, dan kami menunggu penjelasan untuk hukuman.

“Dan jika kita menerimanya maka saya akan keluar dari zon kejurulatihan tetapi kita tunggu penjelasannya. Kami berdua dilayangkan kad merah dan nampaknya Antonio Conte tiada penggantungan, jadi mari kita lihat sebabnya.”

FA juga telah membuka siasatan berasingan terhadap komen Tuchel selepas perlawanan mengenai pengadil Anthony Taylor yang boleh membawa kepada hukuman lanjut.

Sementara itu, bos Leeds, Marsch, terkejut pada sidang akhbar pra-perlawanannya pada hari Jumaat apabila dimaklumkan bahawa Tuchel boleh berada di ruang tepi, berkata dia akan ‘kecewa’ jika itu berlaku.

Dia tetap marah sebelum sepak mula pada hari Ahad dan masih mengekalkan bahawa Tuchel tidak sepatutnya dibenarkan berada di garisan tepi, sementara dia mendakwa dia tidak akan merayu larangan itu jika dia berada di posisi pengurus Chelsea.

Share Post:

Related Posts