by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah memberi amaran kepada pemain baharu Manchester United, Sofyan Amrabat, dia perlu menyesuaikan diri dengan cepat dengan cara Premier League di tengah-tengah kebimbangan mengenai rekod disiplinnya.

Usaha United sepanjang musim panas untuk mendapatkan bintang Fiorentina itu akhirnya mencapai keputusan yang berjaya pada jam terakhir jendela perpindahan, dengan kelab Serie A itu menerima bayaran £10 juta untuk pemain berusia 27 tahun itu yang akan menghabiskan musim ini dengan pinjaman di Old Trafford.

Amrabat dinilai sebagai sasaran utama oleh Erik ten Hag, yang bahagian tengahnya mudah dikalahkan oleh pasukan seperti Wolves, Tottenham dan Nottingham Forest semasa tiga perlawanan pertama kempen baharu itu.

Pemain antarabangsa Maghribi itu, yang membintangi Piala Dunia tahun lalu, terkenal dengan Ten Hag, yang melatih pemain itu semasa mereka bersama di Utrecht.

Gaya agresif Amrabat sudah pasti akan menambah keseimbangan, serta fizikal, ke bilik enjin United, tetapi selepas mengutip 20 kad kuning untuk kelab dan negara musim lalu Ferdinand berharap pemain itu akan mempunyai ‘akal sehat’ untuk menyesuaikan diri.

Dia memberitahu Vibe with Five: “Semua pemain perlu menyesuaikan diri dan jika dia boleh melakukannya dengan cepat saya fikir dia akan baik-baik saja. Permainan ini lebih pantas daripada Serie A, pastinya.

“Dia seorang pemain bola sepak antarabangsa yang bermain dengan baik di persada antarabangsa jadi diharapkan dia mempunyai akal dan tumpuan untuk memastikan dia betul.

“Saya rasa seseorang seperti Casemiro dengan pengalamannya tahun lepas terlepas beberapa perlawanan kerana disiplinnya yang tidak baik di sana sini dan mungkin kenaifan terhadap liga dia mungkin boleh memberikannya satu mata ke arah yang betul.”

Amrabat akan membuat pemerhatian pada hari Ahad ketika United bertandang ke Arsenal selepas dia gagal menandatangani masa untuk didaftarkan. Debutnya mungkin akan datang selepas rehat antarabangsa menentang Brighton dan dia tidak sabar untuk bermula.

Dia berkata: ‘Ia adalah satu penghormatan besar untuk menjadi pemain Manchester United. Saya terpaksa bersabar buat masa ini tetapi saya seorang yang sentiasa mendengar kata hati saya dan kini saya mewakili kelab impian saya.”

Share Post:

Related Posts