by klasikko in
Premier League

Terdapat “banyak sebab” mengapa Christian Eriksen akan menolak tawaran Man Utd musim panas ini kerana kelab itu “merosot”.

Kontrak pemain Denmark itu luput pada musim panas ini selepas menghabiskan separuh masa kedua musim 2021/22 di kelab Premier League, Brentford.

Mereka ingin mengekalkannya di Stadium Komuniti Brentford untuk kempen depan, tetapi terdapat juga minat yang dilaporkan dari Man Utd, Newcastle dan Tottenham.

Difahamkan, Man Utd kini mendahului perlumbaan untuk mendapatkan Eriksen dengan laporan mendakwa ‘keyakinan semakin meningkat’ bahawa dia akan memilih perpindahan ke Old Trafford.

“Soalan Eriksen akan ke Manchester United adalah menarik kerana mereka berada dalam keadaan yang tidak menentu,” kata Simon Jordan kepada talkSPORT.

“Walaupun Eriksen telah mencapai kejayaan yang luar biasa bersama Brentford, itu adalah satu perkara di mana anda perlu berjuang untuk terus hidup.

“Dia membuat perubahan yang sangat besar dalam pasukan yang sedang merudum.

“Menyertai Manchester United dengan revolusi yang dibawa oleh Erik Ten Hag mungkin tidak bermakna dia akan menjadi pemain serangan atau bahagian tengah.

“Jadi, saya tidak pasti adakah keputusan untuk ke Manchester United adalah langkah yang betul.”

Jordan tidak terkejut jika Eriksen memilih Brentford selepas kelab itu memberinya peluang bermain selepas peraturan Serie A menghalangnya daripada peristiwa hitam di EURO 2020.

Bekas pengerusi Crystal Palace itu menambah: “Anda tahu ada peluang yang diberikan kepadanya oleh Brentford, dia mengambilnya.

“Dia harus berfikir dengan teliti pada peringkat kerjayanya ini tentang apa yang betul dari sudut integriti dan juga apa yang patut.

Adakah sesuai untuknya dari segi fizikal, mental dan jumlah minit permainan yang dia mahu mainkan.”

Mengenai Man Utd, Jordan meneruskan: “Saya rasa ia tidak perlu dilihat sebagai Manchester United dahulu, bagaimana anda boleh menolak tawaran Man United?

“Terdapat banyak sebaba anda harus menolak Manchester United kerana akhirnya pasukan itu memerlukan masa untuk pembinaan semula.

“Saya tidak mencadangkan untuk kembali kepada cabaran yang pernah dialami Eriksen pada musim panas lalu tetapi anda memerlukan orang yang sentiasa menyokong di sekelilingnya.

“Itu juga penting untuk memberinya semangat bermain dan saya tidak pasti United berada dalam kedudukan itu lagi.

“Jadi saya tidak terkejut tetapi tawaran ini mempunyai banyak liku-liku, jangan terkejut jika ia kembali lagi.”

Share Post:

Related Posts