by klasikko in
Piala Dunia

Piala Dunia 2022 semakin hampir, sudah pasti ramai peminat tidak sabar untuk menonton aksi menarik dan pemain muda berbakat mengambil bahagian dalam kejohanan terbesar itu.

Piala Dunia sentiasa terkenal dengan melahirkan bakat muda baharu.

Nama-nama seperti Wayne Rooney , Ronaldo Nazario dan Michael Owen semuanya telah menyerlah dalam temasya ini pada usia yang begitu muda.

Dengan negara-negara gergasi yang bersaing seperti Brazil, Perancis, Argentina, England dan banyak lagi pasukan lain, pasti ramai ‘wonderkids’ yang akan menyinar.

Berikut adalah 5 wonderkid yang bersedia meriuhkan lagi suasana Piala Dunia 2022 di Qatar nanti:

5. Mohammed Kudus (22 Tahun, Ghana, Penyerang)

Salah seorang pemain yang pasti menarik perhatian iaitu penyerang Ajax dan Ghana, Mohammed Kudus.

Walaupun Ghana diundi dalam kumpulan yang sukar dengan Portugal, Uruguay dan Korea Selatan sebagai lawan mereka, Kudus adalah prospek yang hebat dan kualiti serangannya bakal menyerlah di Qatar.

Dia memiliki kaki kiri magis, penyokong Black Stars pasti tidak sabar menanti musim sejuk ini.

4. Jonathan David (22 Tahun, Kanada, Penyerang)

Seterusnya ialah pemain yang sering dikaitkan dengan Manchester United setelah permulaan sensasi di Ligue 1 dibesarkan di Kanada, Jonathan David.

Kanada bakal berdepan ujian getir dengan Belgium, Croatia dan Maghribi menunggu mereka, tetapi jika ada seseorang yang mampu menempuhnya sudah pasti David adalah jawapannya.

Terdapat banyak tekanan di bahu pemain berusia 22 tahun itu, namun dia terbukti berjaya di peringkat kelab untuk melaksanakan tugas itu.

3. Jamal Musiala (19 Tahun, Jerman, Tengah)

Tidak sah senarai ini tanpa bintang Jerman dan Bayern Munich, Jamal Musiala.

Pemain remaja itu adalah pemain utama di Allianz Arena dan mengukuhkan dirinya sebagai pemain tetap dalam pasukan kebangsaan, mencatatkan 17 penampilan sejak 2021.

Pemain tengah tersebut boleh menukar permainan dalam sekelip mata, pada usia 19 tahun ia adalah sifat yang tidak masuk akal untuk dimiliki.

Die Mannschaft juga adalah salah satu pasukan tumpuan dan Musiala akan menjadi salah seorang ayam tambatan buat mereka.

2. Aurelien Tchouameni (22 Tahun, Perancis, Tengah)

Menjadi sebutan selepas perpindahannya yang besar ke Real Madrid, ia boleh menjadi kejohanan di mana Aurelien Tchouameni mencipta namanya dalam dunia bola sepak.

Dengan jeneral tengah Perancis, Paul Pogba diketepikan kerana kecederaan, kini tiba masanya untuk wonderkid itu bangkit dan memimpin negaranya di pentas global.

1. Cody Gakpo (23 Tahun, Belanda, Penyerang)

Anak muda yang disebut-sebut akan ke Premier League ataupun La Liga selepas permulaan hebatnya di Eredivisie, Cody Gakpo.

Penyerang yang tinggi lampai dengan pandangan yang tajam untuk mencari gol, Gakpo sudah pasti akan menjadi sebahagian besar barisan hadapan Belanda.

Jika kempen Piala Dunian bermula seperti di kelabnya, pasti ada banyak gol akan diraih pemain muda itu.

Share Post:

Related Posts