by klasikko in
Piala Dunia

Kejohanan yang dinantikan Gareth Southgate sejak mengambil alih tampuk pemerintahan England berakhir dengan kekalahan.

Three Lions ditewaskan oleh penyandang juara Perancis, yang menempah tiket ke separuh akhir Piala Dunia.

Kedua-dua negara mempamerkan permainan berkualiti tinggi dan juga menikmati kejohanan tanpa henti yang dipenuhi dengan gol.

England telah mara ke separuh akhir Piala Dunia dan final EURO 2020 di bawah kendalian Southgate.

Tetapi Perancis adalah tentangan paling hebat yang pernah dihadapi Three Lions di bawah bekas pengurus Middlesbrough itu.

Ramai yang merasakan Southgate kini perlu meletakkan jawatan kerana England gagal menamatkan kemarau selama 56 tahun.

Berikut adalah empat calon lain yang mungkin menunggu masa untuk menggantikannya.

4. Thomas Tuchel

Oktober lalu, akhbar Jerman Bild mendakwa bekas pengurus Chelsea itu ‘terbuka’ kepada peluang menguruskan England.

Walaupun dipecat oleh kelab London barat pada awal September, Tuchel difahamkan menikmati kehidupan di England setelah tinggal di sana sejak dia mengambil alih jawatan Chelsea pada Januari 2021.

Pengalaman luar biasa Tuchel memenangi Liga Juara-Juara di samping bekerja dengan pemain bertaraf dunia dan keupayaan untuk memberi impak yang pantas kepada pasukan mungkin akan menjadikannya pesaing yang sangat menarik untuk peranan itu.

Sekiranya Southgate meninggalkan peranan sebagai pengurus pasukan kebangsaan, maka melantik Tuchel mungkin masuk akal untuk kedua-dua pihak.

3. Mauricio Pochettino

Pochettino meninggalkan Premier League selepas mendidik pemain seperti Harry Kane, Kieran Trippier, Dele Alli, dan ramai lagi.

Beberapa pemain Spurs membuat penampilan sulung mereka untuk Three Lions sejurus selepas bekerja dengan bekas pengurus Tottenham Hotspur dan Southampton itu.

Pochettino juga terbuka untuk menguruskan England jika peluang hadir pada masa hadapan.

Sementara Pochettino masih menunggu panggilan jawatan yang seterusnya, jurulatih dari Argentina itu mungkin akan bertanding merebut kerusi.

2. Steve Holland

Satu-satunya pengalaman Steve Holland menguruskan pasukan adalah selama 14 bulan di Crewe Alexandra pada 2007.

Tetapi dia masih disebut-sebut sebagai calon pengurus England seterusnya.

Selain bekerja di bawah Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez, Antonio Conte, dan ramai lagi di Chelsea, dia juga telah bersama pasukan England sejak 2013.

Dia sudah mengetahui susunan strategi England dengan lebih baik, mempunyai rekod prestasi yang jelas dalam membangunkan pemain muda dan menjadi pembantu Southgate dari tahun 2016 lagi.

1.Jose Mourinho

Bekas pengurus Chelsea dan Manchester United itu pernah berkata dia hanya ‘enam inci’ sahaja untuk menjadi pengurus England seterusnya.

Dalam satu temu bual, Mourinho membayangkan dia telah memegang pen di tangannya, bersedia untuk menandatangani kertas kerja untuk menggantikan Steve McClaren sebagai bos England.

Pengurus Roma kini berkata dia berubah fikiran kerana dia tidak mahu menunggu kejohanan besar setiap dua tahun dan bukannya tempoh rehat antarabangsa.

Bagaimanapun, tawaran itu sudahpun berlalu 15 tahun lalu ketika peluang pertama kali muncul.

Memandangkan ‘The Special One’ telah kehilangan sedikit magisnya selepas masa sukar di United dan Tottenham Hotspur, dia mungkin melayan sebarang kemungkinan oleh pujukan dari FA England.

Share Post:

Related Posts